Veel leidinggevenden besteden 80% van hun tijd aan de 10% van de bovenstroom

Wist je dat: ‘het hart’ en de identiteit van een organisatie voor 90% wordt bepaald door de onderstroom in de organisatie? Toch besteden nog steeds veel leidinggevenden 80% van hun tijd aan de 10% bovenstroom.

Bovenstroom (hoofd) en de onderstroom (hart) zijn beide even belangrijk. Een organisatie is veel succesvoller als deze in balans is.

De onderstroom is echter weinig tastbaar en moeilijk om grip op te krijgen, toch? Als je weet hoe de onderstroom werkt, kun je hem meten en beïnvloeden.

Tijdens de wandeling ‘Zuurstof aan de onderstroom’ ontdek je stap voor stap welke invloed de onderstroom heeft op het succes van jullie ambities en hoe jouw impact te vergroten.

Bovenstroom en onderstroom in organisaties

Herken jij een of meer van de volgende symptomen in jullie organisatie?

In de waan van de dag
 • Mensen werken hard en leveren veel werk op;
 • Goede mensen lopen weg (retentievraagstuk);
 • Nieuw personeel vinden is een uitdaging (talent acquisitie en employer branding);
 • De waan van de dag regeert met regelmaat;
 • ‘De basis moet eerst op orde’;
 • Medewerkers nemen te weinig verantwoordelijkheid;
 • Een hoog ziekteverzuim (opvallend: regelmatig en burn-out).

Als je weet hoe de onderstroom werkt, kun je hem meten en beïnvloeden

Ben jij leidinggevende en wil jij:

 • Ontdekken hoe je richting kunt geven aan de onderstroom in je organisatie?
 • Weten hoe de onderstroom te verbinden met de bovenstroom en daarmee:
 • De medewerker betrokkenheid verhogen; goede medewerkers aan boord houden, ziekteverzuim verlagen en medewerkers verantwoordelijkheid leren nemen?
 • Een nieuw perspectief krijgen op jouw vragen hierover?
 • Met meer plezier en energie in je werk te staan – zodat jouw ambities gemakkelijker worden behaald?

Zet dan een stap in de goede richting op (een van) onze maandelijkse wandelochtenden en geef zuurstof aan de onderstroom.

Zuurstof aan de onderstroom biedt nieuw perspectief

Genietend en gebruik makend van de natuur, gaan we ont-moeten en contact maken met de onderstroom in jezelf en die van je organisatie/ team.

We gaan samen op stap met een reflectie vraag, die te maken heeft met de verbinding tussen de boven- en onderstroom (hoofd en hart van de organisatie/het team/individu); tussen jou en je medewerkers.

Tijdens de wandeling, ondersteund door enkele laagdrempelige oefeningen, ontvouwt zich vanzelf wat gezien wil worden en welke eerstvolgende stap jij kunt zetten om de onderstroom meer richting te geven. Je vult je rugzak met meerdere perspectieven om jouw impact te vergroten.

Zin om mee te wandelen?

Wanneer: Meld jezelf en/of collega’s aan via de button hieronder. De wandeling vindt plaats op iedere laatste vrijdag van de maand van 8.00 – 10.00 uur.

Waar:  We lopen het bos in vanaf Du Soleil Organisatie Ontwikkeling, Landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2E te Doorn. Andere locatie is bespreekbaar.

Kosten:
95 euro p.p. excl. BTW / 400 euro bij 5 wandelochtenden (zelf te bepalen)

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en wat lekkers voor onderweg.

Tip: Door in een vast ritme uit de waan van de dag te stappen, leer je steeds beter zien wat er nodig is.  Dit is een cadeau aan jezelf én de ander. Wil je dit ook, meld je dan gerust aan voor meerdere laatste vrijdagen van de maand.